Сад без проблем

Меню сайту
Наше опитування
Оцініть сайт
1. Чудово
2. Добре
3. Непогано
4. Жахливо
5. Погано
Всього відповідей: 17
Відгуки про сайт
Хмара тегів
флоріна яблуня вупити груші рослини сад саженці сливи яблуні
                           Персик - прибулець з півдня
 Ще зовсім недавно навіть плоди персика рахувались у нас заморським лакомством. Зараз же цей південний екзот можна зустріти навіть в садах південного Полісся і заходу України. 
Поступово, із запровадженням нових сортів селекції ЦБС АНУ , персик поширюється все північніше, майже до північного кордону України. Ці сорти швидкостиглі, відносно зимостійкі з великими соковитими плодами, які дозрівають за наше не дуже сонячне літо.
  Наші садівники все частіше намагаються знайти місця в своєму садку для цього здавалось би вередливого південного гостя. Його прабатьківщиною рахується Китай, де не було жодного імператорського саду без насаджень цієї надзвичайної садової культури. З Китаю рослина потрапляє в тодішню Персію і тут вона стає настільки популярною, що навіть зараз історики вагаються: чи це рослина отримала назву від країни, чи все-таки це країну назвали на честь персика. Уже звідси садова культура потрапляє в Середземномор’я і в південну Європу, а через деякий час і до півдня України. А завдяки наполегливій праці вітчизняних селекціонерів, зокрема Київського інституту садівництва, персик завойовує і наш північно-західний регіон.
  Про корисність персика
 Хто хоча раз покуштував смачні соковиті плоди, які аж лопаються від солодкого соку, вже ніколи не забуде цього неперевершеного смаку - смаку райського плоду. Персик не являється чемпіоном по якихось окремих вітамінах, але в його плодах всі види найнеобхідніших вітамінів в найкращих співвідношеннях для молодого організму: каротину -0,05мг, В1 -0,04, В2- 0,01мг ,РР-0,07 мг,С-10 мг,Р-350 мг на 100гр м’якуша.
Плоди насичені цукром , пектиновими речовинами , клітчаткою, органічними кислотами .
  По мінералах персик тримає перше місце бо насичені залізом, його в два рази більше ніж у груші яка слідує за ним. Для порівняння у персика 4,1мг на 100 гр. м’якуша, а у груші - 2,5мг на 100гр сирої маси. Дуже насичені плоди персика калієм і кальцієм: К – 263мг, Са – 20 мг в 100 гр. м’якуша.  
    Р - 34 мг, Мg – 16 мг на 100 г сирої речовини, завдяки такому насиченню вітамінами, органічними кислотами і мінеральними речовинами вживання свіжих плодів персика підвищує імунітет людини, покращує самопочуття. Взагалі ж хочу сказати, що вживання любих свіжих фруктів і овочів є життєво необхідним для людини на протязі всього її життя.
По підрахункам американських вчених – дієтологів, кожна доросла людина повинна з’їдати не менше 60 кг свіжих фруктів і овочів щорічно, на Україні по статистичним даним, ця цифра навіть не сягає 30 кг. 
  Лікувальні властивості
М’якуш персика і його сік завдяки насиченістю вітамінами і мікро та макро елементами дуже корисний для людей з серцево-судинними захворюваннями, гіпертонією, хворобами нирок і сечогінних шляхів, захворюваннями печінки, жовчогінних шляхів і жовчного міхура. Підвищує стійкість організму проти злоякісних утворень завдяки виведенню з організму шкідливих солей тяжких металів. Також запобігає передчасному старінню, тому що в соку і м’якушу персика є речовини, які зв’язують і виводять з організму , так звані, вільні радикали. Та не тільки плоди використовуються в народній медицині, а й листя квіти і кісточки персика. Сік із листя здавна використовували при лікування лихорадки, склерозах, головних болях, гастриті, ревматизмі. Препарати із насіння мають проти глистову активність. Із ядер кісточок роблять персикове масло, яке застосовують в медицині як компонент для виготовлення лікувальних мазей. Та найбільше цінують персик як дієтичний продукт, який може служити профілактичним засобом проти багатьох недуг. Бо недарма в народі говорять: « Краще хворобу попередити, чим потім з нею боротися.» Люди які їдять багато персиків і бажано прямо з дерева в своєму саду(при транспортуванні і перевезенні персик втрачає дуже багато поживних речовин), мало хворіють і навіть в похилому віці ведуть активний спосіб життя. Як бачимо персик крім свого незрівняного смаку має, ще й цілющі властивості
  Особливості біології
Що ж являє собою ця дивовижна рослина? Хто раніше ніколи не бачив дерева персика, може здивуватись для чого садити в саду вербу, хіба її мало росте край доріг? Та це тільки перше враження . Дійсно листя персика дуже схоже на вербове, таке ж видовжене, темно-зелене, блискуче, ніби покрите воском. Пагони такі ж зеленкуваті і гнучкі, але коли придивишся уважніше і станеш детальніше вивчати рослини, то помітиш наскільки вони різні. Благородні пагони персика, майже повністю покриті генеративними (квітковими) бруньками. Вони ростуть попарно, а по середині кожної квіткової пари знаходиться вегетативна (ростова) брунька. Основні сорти персика відносяться до рослин з сильною енергією росту, 1 річні прирости можуть сягати 1-2 м . Плодоносити починає рано, щеплені саджанці зацвітають на другий рік і якщо їх не пересаджувати, то в цей же рік і дадуть урожай. Плодові бруньки закладаються на однорічних приростах і букетних гілочках. 
 Ще окремо хочеться сказати про цвітіння персика – це незабутня картина. Дерево настільки декоративне під час цвітіння, що мало хто із завзятих квітникарів відмовився б від граціозної, ніжно-рожевої хмаринки-чаші, посеред свого квітника. Квіти великі, пахучі майже повністю покривають гілки і на відміну від других кісточкових (абрикоса, чи сливи) довго тримаються на гілках не опадаючи. Квітує персик від 5 до 15 днів. Як я казав раніше, персик це південна культура, яка дуже полюбляє тепло і сонячне світло і до нас в сади потрапив не так уже й давно. Він відноситься до посухостійких плодових культур, але окремі сорти не погано себе почувають в нашому досить вологому кліматі (450-700мм опадів). Найкращими ґрунтами для персика є легкі суглинки, або супіски добре здобрені органікою. Що ж стримує до масового впровадження стійких ранніх сортів в нашу плодівничу зону? 
  По-перше – погана інформація про зимостійкі сорти.
  По-друге – досить часто на стихійних ринках продають південні не районовані сорти, (часто щеплені на мигдалі),видаючи їх за зимостійкі.
  По-третє – після інтенсивної експлуатації і без правильного догляду, обрізки, в нашій природній зоні персик гине на 4-5рік. Але візьмімо іншу гарну плодову культуру і пустіть її на волю долі, без догляду. Тоді вона , або почне давати вам дрібні і не смачні плоди, або після кількох супер-урожаїв загине. Я стверджую, що при правильній агротехніці, правильній формувальній обрізці, регулюванню урожайності і раціональному живленню персик може жити і плодоносити в нашій кліматичній зоні південного полісся до 30 років.
  По-четверте - не правильне живлення і не достатні знання про захист культури від повторних заморозків, те ж призводить до загибелі культури. 
  По-п’яте – висока ціна на садивний матеріал.
 Все це призвело до того, що в нас на Рівненщині персик зустріти в саду ще рідкість.
  Садіння і догляд
  Персик добре росте, як я згадував раніше, на супісках , аж до тяжких суглинків. Проте дуже боїться і практично не розвивається на карбонатних ґрунтах, не переносить бідних не здобрених гумусом менше чим на 2% ґрунтів. 
  Для нашої кліматичної зони садівництва кращий термін садіння персика кінець березня - початок травня. Можна садити і під зиму, але треба це робити завчасно не чекаючи морозу і в ямки приготовлені і заправлені перегноєм заздалегідь. При цьому обов’язково закрити штамби деревець від обвітрювання і сонячних опіків в період зимових відлиг. Навіть якщо ваш вихованець (персик), за літо зміцнів все рівно закрийте штамб на зиму.





Всього коментарів: 0
Підписка:
Форма входу
Пошук
Календар
«  Листопад 2017  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930
Підтримайте сайт
Клацніть кілька разів по наведених нижче посиланнях, щоб підтримати наш сайт
Архів записів
СМС скарбничка
SMS.копилка
Погода
Погода в Украине

Погода в Украине
Статистика
Кошик
Ваш кошик порожній

ZIMZONE © 2017