Сад без проблем

Меню сайту
Наше опитування
Що ви знаєте про рослини?
1. П`яте через десяте
2. Професор
3. Ботанік
4. Повний лох
Всього відповідей: 18
Відгуки про сайт
Хмара тегів
флоріна яблуня вупити груші рослини сад саженці сливи яблуні
                                           Морошка
Якось мій знайомий, повертаючись з відрядження, привіз пару вусиків дивної рослини. „ Знаю тебе ця рослина зацікавить. Сам був у захваті коли побачив поляну повністю вкриту цими ягідьми. Тільки от на смак мені не дуже сподобались. Місцеві називають її морошкою”. Він розповів мені цілу легенду, яку, я за браком газетної площі, не буду переповідати. Я зразу ж висадив у ґрунт не знаючи агротехніки і догляду за культурою. Ягоди дозріли в перший же рік посадки. Вони дуже схожі на лісову суницю, тільки на відміну від нашої ягоди, що ховається під листом, тримають голівки високо вгорі над зеленим листом, що килимом встеляє землю. На смак водянисті без кислинки, але й цукру в ягодах дуже мало. Таких ягід більше жмені не з’їси, зате як вони чудово вгамовують спрагу. Так от після першої зими, а вона видалась безсніжною вціліло тільки кілька корінців. Я гадав, що втратив культуру. Та після теплого вологого літа в мене поляна була вкрита красивими червоними ягодами. Після того, коли я мало не втратив рослини, сів за книжки і от, що дізнався про цю рослину.
  Fragika indicia, дюшнея, морошка, суниця індійська – це далеко не повний перелік назви культури сімейства трояндо – квіткових. Близька родичка лісової суниці, на смак поступається сестрі, а от за лікувальними властивостями де в чому випереджає „поліський жень – шень”. Росте на добре зволожених, родючих ґрунтах, в затишних сонячних місцях, хоча не погано себе почуває і на кам’янистих глинистих місцинах. На зиму потребує легкого укриття (солома, перегній, ) особливо в безсніжні, морозні зими.
 Розмножується насінням і вегетативно. Насіннєвий метод досить клопіткий, хто розмножував з насіння сортову суницю мене зрозуміє. Та все ж я коротко опишу цей спосіб, щоб не бути голослівним. Насіння стратифікують в холодильнику протягом 3 місяців, потім висівають в підготовлений субстрат (торф, чорнозем, пісок, всього беруть порівну) практично не заглиблюючи, тільки накривши мокрою марлею. Як тільки наклюнуться перші ростки, марлю обережно знімають. В перші 2 тижні слідкують за вологістю і не допускають сонячних опіків (притінюють) . Пікувати потрібно як з’являться 4 листки.
 Вегетативний метод набагато простіший і зручний. Рослина за сезон утворює багато вусів, які швидко вкорінюються, при цьому вуси навіть не вкорінені вже в перший рік цвітуть і плодоносять на грядці. Цвіте рослина жовтими, іноді білими красивими квітами з початку травня до пізньої осені. Практично на протязі цього часу зав’язуються і дозрівають ягоди. Не любить дюшнея як перезволоженого, так і пересушеного ґрунту. В посушливі роки без поливу може загинути. Не терпить підтоплення талими водами. Хворобами і шкідниками в нашому кліматі не пошкоджується. Лікувальні властивості не достатньо вивчені. 
 
Але от що цікаво, на крайній півночі, майже біля полярного кола, можна зустріти ще одну дуже цікаву рослину - глажевнік , яка теж має народну назву морошка. Ще її кличуть болотна малина, заполярна ягода. В природі глажевнік можна знайти в заболочених лісах від Архангельська до широти Смоленська. В своїй книзі Е. Д. Солодухін „Аптека в лісі”, Москва, „Агропроміздат”, 1989р. про глажевнік пише: глажевнік, морошка, „kubus chamaemopus L.”, із сім’ї трояндо - квіткових, багаторічна трав’яниста рослина висотою від 4 до 40 см, з довгим повзучим корінням від якого щороку відростають одинокі прямостоячі, тонкі коротко опушені стебла. Листки 3-5 лопастні, зморщені по краях борозчаті , на довгих ніжках. Рослина дводомна, квіти білі 5 пелюсткові, по одному на верхівках стебла. Плід - збірна кістянка, схожа на ягоду малини. Недозрілі плоди зелені, потім червоні, при повному дозріванні жовті з рум’янцем. Цвіте в травні – червні, дозріває в липні-серпні. В природних умовах розповсюджена майже на всій північній частині Європейської частини Росії, починаючи від тундри і спускаючись до широти Смоленська і Новгорода. Культура цікава тим, що може рости і дозрівати в дуже суворих умовах короткого літа. Полюбляє ґрунти з підвищеною кислотністю, перезволожені, не переносить сухих карбонатних ґрунтів. Ягоди кисло – солодкі за смаком із приємним неповторним ароматом. Багаті глюкозою, фруктозою, каротином. Містять пектини, дубильні речовини, лимонну , яблучну і аскорбінову кислоту. Крім того до складу ягід входять: магній, калій, натрій, хром, мідь, алюміній, кремній та інші хімічні речовини і сполуки так необхідні нашому організму. Ягоди легко зберігати, так залиті своїм соком вони зберігаються до 1,5 місяця не міняючи складу поживних речовин. Вітамін С зберігається при заморожуванні ягід.
 
Використовують в їжу в свіжому, моченому чи вареному вигляді. Готують напої, соки, варення. В лікувальних цілях застосовують плоди і листя. Плоди лікують авітаміноз, гіповітаміноз, мають сечогінні властивості. Ягоди при лікуванні можна вживати без обмеження. Листя мають в”яжучу , протизапальну, кровозупинну і сечогінну дію. Використовують настій з листу при поносах, водянці, внутрішніх кровотечах, циститі, подагрі і порушеннях обміну речовин. Цілющий настій з листя готують заливши 2 ч. л. Подрібненого сухого листу стаканом кип’ятку. Після охолодження проціджують і випивають на протязі дня за 4 рази. 
  Мої спроби адаптувати цю рослину до кліматичної зони Рівненщини, поки не завершились успіхом, але я надіюсь до слідкуючої осені „приручити” цю культуру. 




Форма входу
Пошук
Календар
«  Червень 2017  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930
Підтримайте сайт
Клацніть кілька разів по наведених нижче посиланнях, щоб підтримати наш сайт
Архів записів
СМС скарбничка
SMS.копилка
Погода
Погода в Украине

Погода в Украине
Статистика
Кошик
Ваш кошик порожній

ZIMZONE © 2017