Головна | Мій профіль | Реєстрація | Вихід | Вхід | RSS |
Сад без проблем |
|
Горобина арія
Про горобину сказано уже стільки, що здається додати щось нове уже неможливо. Вона поетизована народом і оспівана в піснях. Зустрічається повсюдно по Україні: біля домівок, доріг, в парках, скверах. В дикій природі: на узліссі, галявинах, крутих берегах річок, схилах ярів. Недавно я був в Карпатах і бачив дерева горобини навіть на висоті тисячу метрів над рівнем моря. Культура загально любима в народі, всі її добре знають за її чудові грона вогняно-червоних ягід. Раніше зустрічалась, майже, біля кожної домівки, хоча в останні роки горобина витісняється із наших садів більш модними і престижними заморськими культурами. Та крім загальновідомої горобини звичайної і горобини чорноплідної (аронії) в природі існує досить багато видів і сортів горобини із смачними, солодкими ягодами. Це горобина „моравська”, „кубова”, „жовта”, „червона” та ін. Багато працював над сортовиведенням горобин І. В. Мічурін. Шляхом схрещування різних видів і відбору саджанців, він вивів сорти: „Лікерна”, „Горобина Гранатна”, „Мічурінська десертна”, „Бурка”, „Красавіца”, „Рубінова”. Опис цих видів і сортів можна знайти в довіднику З. Г. Бережної „Рябина”, М . „Лесная промишленность”, 1985р. Але сьогодні я хочу розповісти про досить рідкісну в наших краях горобину мучнисту. Коли я вперше побачив, це дерево, то був дуже здивований його красою. Серед широких цільних листків розфарбованих по різному з різних боків красувались грона оранжево-червоних ягід. Рослина була мені незнайома, тому я навіть спочатку з острахом віднісся до її плодів. А може вони отруйні? Та взявши гілку з ягідьми і обклавшись вдома літературою, я ідентифікував культуру як - горобина арія (борошниста). Плоди її виявились досить смачними з лікувальними властивостями. Я зразу ж прищепив культуру на звичайну горобину в своєму саду. Це дуже декоративне дерево. На відміну від горобини звичайної, воно росте повільно, досягаючи в зрілому віці висоти 3-4м. Досить морозостійка рослина, не вибаглива до ґрунтів, посухостійка культура. Горобина борошниста має яйцевидну густу крону, яка не потребує формування. Молоді пагони опушені (від цього і друга назва - борошниста), кора гілок гладенька світло-коричнева. Листки в неї, як я казав раніше, зовсім не схожі на складні непарно перисті, як у більшості горобин, а прості суцільні, еліпсоподібні (6 * 9 см), по краях зубчаті, зверху світло-зелені, а знизу білі. Восени вони стають з бронзовим відтінком, що на фоні чудових ягід робить дерево дуже декоративним. Цвіте рослина досить великими білими квітами до 1,5 см, в кінці травня. Ягоди теж не маленькі, кулясті, в діаметрі до 15мм. Смачні, солодкі, трохи пріснуваті з невеликою кислинкою. Дозрівають в вересні. За вмістом речовин мають до 10 відсотків цукру і тільки 1 відсоток кислот, біля 30мг/відсоток вітаміну С і 11 мг/відсоток каротину. Із ягід арії готують смачне варення, повидло, мармелад. Із соку роблять лікувальне вино, квас, оцет. Інколи сухі мелені ягоди додають при випіканні кисло-солодких особливих сортів хліба. Лікувальні властивості В якості лікувальної сировини використовують як і в горобини звичайної використовують ягоди. Вони мають легку послаблюючу дію, кровоспинну, і сечогінну дію, використовують як протизапальний засіб. Розмноження Розмножується горобина арія як і всі інші види горобин, насінням і вегетативно. Для збереження сортовідмінності треба дати перевагу вегетативному розмноженню. Насіннєвий спосіб. Достиглі ягоди мнуть в ступці, промивають в воді і відділяють насіння. Для отримання сходів насіння стратифікують(від 3 до 6 місяців). Тут все залежить від літа, протягом якого зріли ягоди. Якщо літо було вологе, період стратифікації - короткий, якщо ж літо видалось посушливе, тоді стратифікувати потрібно довше. Стратифікувати потрібно насіння в вологому торфі в добрим доступом повітря до насіння.(беремо співвідношення торфу і насіння як 1:3). Весь процес проходить в прохолодному підвалі при температурі біля 1 С. Як тільки насіння наклюнеться, його виносять в льодовню, або під сніг. Весною висівають в добре підготовлені грядки з легким ґрунтом. Можна сіяти і без стратифікації в перших числах вересня, свіжим насінням. Якщо ж запізнитесь з посівом, тоді масові сходи появляться аж через рік, бо насіння не пройде період природної стратифікації. Вегетативне розмноження шляхом прищеплення живцями, або вічкуванням на горобині звичайній. Можна прищеплювати і на аронії, чи ірзі, але підщепа дає багато порослі через не високу сумісність порід. Технологія копуліровки, чи вічкування така ж як і в інших плодових. Єдине необхідно внести поправку на строки щеплення. Горобина швидше за інші плодові вступає в вегетацію, тому і щеплення і вічкування потрібно проводити раніше на тиждень, два . Так літнє вічкування необхідно проводити в першій половині серпня (раніше за яблуню). Живцюванням горобина розмножується дуже погано. І на завершення хочу повідомити трохи сумні факти. Коли наступної весни я прийшов до цього незвичайного дерева, щоб нарізати живців для друзів, дерева не було, а натомість була розпочата будова. Чомусь дерево помішало будівництву, а наше зелене господарство дало дозвіл на зрізування рідкісної породи. На жаль зараз гроші вирішують усе. Ніхто уже не звертає уваги на цінність дерева чи рослини, навіть якщо вона в одному екземплярі. Добре, що я зберіг в себе в саду досить рідкісну як для Рівного породу. Хотів би щоб відгукнулись інтузіасти-садівники, хто має в садовій колекції цікаві сорти горобини, або хто має можливість прислати живці. Нам необхідно співпрацювати, щоб рідкісні рослини і сорти не зникли з наших міст і садів назавжди. Рівне 09.01. 2007р.
|
|
ZIMZONE © 2024 |