Головна | Мій профіль | Реєстрація | Вихід | Вхід | RSS |
Сад без проблем |
|
Японка на Поліссі (Гумі) Погодьтесь, що зараз в світі в шириться мода на все східне: побутова техніка, автомобілі, комп’ютери. Поступово ця мода переходить і в садове будівництво. Серед дизайну декоративних садів провідне місце займає східний стиль – «Фен – Шуй», з його плавними помірними формами доріжок і філософією єднання з природою, з усім всесвітом і з енергією життя. Ми захоплюємось їх способом життя, культурою харчування і відпочинку. Морепродукти, овочі і фрукти займають в раціоні пересічного японця майже 90% і як результат – здоров’я і довголіття нації, і це не дивлячись на пережиті спопеляючі атомні бомбардування. Хотілось би і нам українцям підтягнутись до такого рівня споживання, щоб ягоди і фрукти не були рідкістю на нашому столі, а особливо такі ягоди і фрукти, які разом із своїми смаковими і поживними властивостями додавали нашому організму здоров’я і попереджували різні захворювання. Серед таких ягідників я б хотів відзначити цю японську красуню. Зізнайтесь, коли вперше поглянути на цю фотографію (фото1), то недосвідченому садівникові тяжко здогадатись, що ж то за ягода? А коли спробували, то зразу не зможете порівняти, що ж нагадує цей смак? Солодка, соковита з приємною кислинкою, ароматна, красива ягода - справжня японка. Не їси, просто розсмоктуєш достиглий плід притиснувши язиком до піднебіння, а потім ще довго «ганяєш» по роті кісточку, намагаючись затримати приємний смак. Це – маслинка багатоквіткова, або ж гумі, із сім’ї маслинових. Російська назва - лох. Слово «лох» в повсякденному побуті використовують характеризуючи зовсім не цю рослину, а маслинка чомусь теж не прижилась, тому я використовуватиму її японську назву – гумі. Ця чудова культура в моєму саду порівняно недавно, всього якихось п’ять років, а вже встигла полюбитись усім моїм і знайомим. Знаю, для досвідчених садівників це зовсім не новинка, але я хочу ще раз розповісти про цей ягідний кущ. І особливо про її акліматизацію в нас на південному Поліссі. На моїй, не досить великій ділянці, гумі спочатку поселилась під шовковицею. І навіть тут, в сильній тіні вона дала гарний урожай. Та вже після того, як ми скуштували ягоди і побачили чудові листки цього куща, дружина – дала добро на переселення цієї рослини в сад декоративних культур. Тому весною: вейгелам, дейціям, капріфолям, спіреям, гортензіям, трояндам і іншим «аристократам квітучого саду» прийдеться потіснитись. І так, що ж то за диковина така? Культура - із сім’ї маслинових, здається, з найдревнішого роду, що дійшов до нас із давнини крейдового періоду. Цими ягідками, або ж схожими на них смакували наші пра-пра-пращури. До цього роду відносяться6 обліпиха, шифердія, маслина широколиста і ін.. Про їх цілющі властивості годі повторюватись. Не пасе задніх серед своїх іменитих родичів і гумі. Батьківщиною гумі рахуються Японські острови і острів Сахалін. Росте віна тут повсемістно; на узліссях, в міжліссі, на полянах, окремими кущами і невеликими заростями, схожими на наші зарослі терну. Правда, колючок набагато менше і вони не такі тверді. Саме звідти гумі було завезено в Україну. Гумі - це невисокий, розкидистий кущ, вкритий дуже декоративним листом. Зелені, майже воскові зверху і сріблясті, покриті дрібними ворсинками, зісподу. Молоді пагінці коричневі, трішки повстисті. Цвіте невеликими, красивими дзвониками з жовто-білими пелюстками, від яких розноситься незрівняний аромат. Квіти, на відміну від обліпихи і інших родичів гумі – двостатеві, тобто рослині не потрібен запилювач (чоловічий екземпляр). Ягоди – яскраво-червоні продовгуваті кістянки вкриті сріблястими крапочками, ніби в срібному ластовинні. М’якуш соковитий, ніжний, освіжаючий. Недозрілі мають трохи терпкувато-кислий смак. Цінується за аромат, приємний смак і лікувальні властивості. Завдяки гумі можна позбутись багатьох неприємних кишково-шлункових захворювань, покращити імунітет. Насіння - кісточка, чимось схожа, по формі і величині, на насіння ячменю. Якщо зрівнювати гумі із тією ж обліпихою, вона має трохи меншу морозостійкість. При морозах більших від 20 градусів, обмерзає до висоти снігового покриву. Зате досить швидко відновлюється і плодоносить в той же рік. Тому в зонах, де зі снігом трохи складно, необхідне легке укриття і обгортання на висоту 30-40 см землею. Я пригинаю до землі, вкриваю ялиновими гілками і обсипаю снігом. Тоді гарний урожай буде гарантовано на наступний рік, не дивлячись на примхи зими. Під снігом і в укриттях, зимує за будь якого морозу. Розмноження. Найкраще розмножувати гумі насінням. Необхідно сіяти весною стратифікованими кісточками. Я стратифікую так: свіжо зібране насіння пересипаю вологим піском, засипаю в пластикові відра із «сніжки» завчасно зробивши в дні кілька отворів., закриваю зверху агроволокном і закопую десь під плотом на глибину 30 см . Весною дістаю відерце і насіння разом із піском висіваю в грядки. Сходить, як «щітка», тому після четвертого листка пікую. Непогано розмножується і вегетативно. Я віддаю цьому способу перевагу при розмноженні екземплярів із найкрупнішими і найсмачнішими ягідьми. Хоча особливої селекції гумі у нас не ведеться, але із насіннєвих саджанців я відбираю найурожайніші і найбільш витривалі для наших умов. Із них я роблю відводки (пригинаю і прикопую кілька гілок), до осені найсильніші із них вкорінюються. Але одне але… Пересаджувати такі саджанці, як і всі саджанці гумі необхідно весною, тому що молоді кущі можуть вимерзнути взимку. Зеленими живцями розмножують за звичайною технологією, хоча, якщо не маєте доброї теплички із дисперсним зрошенням – результат вас не задовольнить. Посадка Садити потрібно на ґрунтах багатих гумусом, добре заправлених перегноєм. Ґрунт повинен бути слабо кислим, кислі вапнують, і добре проникним для води (вода не повинна стояти під кущем). В звичайні посадкові ями (50*50*50см) я кладу: відро - 15л перегною, дві ложко суперфосфату і 0,5л дерев’яного попелу. Все добре перемішую із землею і саджаю рослину. Гумі досить світлолюбива культура, але, як бачите із моєї практики, добре мириться із затіненням. Шкідниками і хворобами маслинка багатоквіткова не пошкоджується. Поки вони (шкідники) не приїхали до нас із Японії, ми можемо сміливо вживати екологічно чисту, цілющу ягоду. І ще одне, якщо хочете мати серед кімнатних рослин ще одного улюбленця – висадіть гумі в горщик. Завдяки тому, що в маслинки дуже короткий період глибокого спокою, в теплиці, чи в прохолодній кімнаті вона буде рости, як вічнозелена рослина з декоративним листям і духмяними квітами радуватиме вас усю зиму.
|
|
ZIMZONE © 2024 |